Ružové víno patrí medzi tie najobľúbenejšie nápoje, najmä medzi ženským pokolením. Je to taká zlatá stredná cesta, ak sa neviete rozhodnúť pre biele alebo červené víno. Kedysi sa tiež tradovalo, že ružové víno vzniká spojením týchto dvoch vín. Dnes už však vieme, že je to inak.
V súčasnej dobe existuje viacero inovatívnych technológií, vďaka ktorým vzniká ružové víno v dokonalej kvalite. Výroba ružového vína je podobná výrobe bieleho. Zatiaľ čo červené vína vznikajú prostredníctvom niekoľkotýždňového kvasenia, ružové víno sa kvasí maximálne 24 hodín. Zaujímavosťou je tiež fakt, že pri ružovom víne má vinár plnú kontrolu nad farebnosťou. On sám môže zabezpečiť, akú farbu bude mať víno, či bude iskrivo ružová alebo jemne cukríková. V momente, keď dosiahne víno požadovanú farbu, odstráni vinár šupky, ktoré sú zdrojom červeného pigmentu.
Výroba z červeného vína
Ružové víno, tzv. rosé, sa vyrába priamo z červeného hrozna. Hrozno sa klasicky rozdrví, nechá sa namočené aj so šupkou, avšak len maximálne 24 hodín. Vo výsledku tak dostávame ružové víno. Vo všeobecnosti však existujú štyri základné spôsoby výroby ružového vína. O ktoré ide?
Macerácia
Za najbežnejšiu metódu výroby rosé sa považuje macerácia, ktorá zahŕňa rozdrvenie hrozna, jeho následné odležanie alebo macerovanie v šupke. Ak ružové víno vzniká maceráciou, zvyčajne má hlbšie ružové odtiene, plnšiu chuť a pôvabnú arómu.
Saignée
Metóda Saignée sa inak nazýva aj ako ,,krvácanie“. Ide o postup, ktorý sa používa, predovšetkým, pri výrobe ružového vína. V tomto prípade sa však hrozná nelisujú a víno sa vyrába výlučne zo šťavy, ktorá z nich vyteká samovoľne, pôsobením vlastnej váhy. Táto metóda výroby ružového vína je mimoriadne šetrná.
Priame lisovanie
Priame lisovanie vytlačí vylisovanú šťavu zo šupiek, a to takmer okamžite. Vo výsledku tak získavame svetloružový odtieň a sviežejšiu chuť. Pri tomto procese výroby ružového vína je charakteristická aj fermentácia pri nízkej teplote a dôsledné usadzovanie.
Blending
Blending je metóda, ktorá je zmesou bielych a červených vín. Najčastejšie sa využíva pri výrobe šampanského, ale aj ružového sektu. Vo všeobecnosti ide o metódu miešania, pri ktorej sa do nádoby s bielym vínom pridá červené. To, či bude víno ľahké alebo ťažké, závisí od toho, aké množstvo červeného vína pridáte.
Rosé ako symbol osvieženia
Za posledných 10 rokov došlo vo svete k nárastu spotreby rosé. Ružové víno sa tak stalo aj životným trendom mnohých ľudí v rôznych krajinách a často symbolizuje ideál luxusu. Ľudia v USA prichádzali s nárastom spotreby rosé hlavne v situáciách, kedy sa vracali zo svojich ciest po južnom Francúzsku.

Druhy ružového vína
Neexistuje len jeden druh ružového vína. Tento nápoj je veľmi zaujímavý, či už po chuťovej, aromatickej alebo akejkoľvek inej stránke. Aj to je dôvod, prečo existuje hneď niekoľko základných druhov ružového vína. Hlavný rozdiel spočíva v tom, ktorá odroda hrozna sa pri výrobe použije ako základ. Niektoré vína sú sladké, iné zase mierne kyslasté.
Grenache rosé
Za jedno z najznámejších ružových vín po celom svete sa považuje Grenache rosé alebo inak povedané, Garnacha. Ide o kombináciu chutí jahôd a smotany. V niektorých prípadoch cítiť aj chuť malín či čerešní. Najčastejšie sa Grenche rosé používa v kombinácii s paradajkami, paprikou, baklažánom, thajskou alebo indickou kuchyňou, ktoré sú známe pre svoje výrazné koreniny.
Tempranillo rosé
Tempranillo rosé je typické španielske víno, ktoré v sebe spája zmes ovocných tónov, ako napríklad, jahody či vodný melón. Výborne sa kombinuje s grilovanou alebo pečenou zeleninou či mäsom. Ide o ideálny nápoj ku grilovačke.
Sangiovese rosé
Víno Sangiovese v sebe spája kombináciu korenín, ako napríklad klinčekov alebo škorice spolu s melónovým alebo jahodovým nádychom. Toto víno je kyslasté, ale dokonale osviežujúce aj počas horúcich dní. Pochádza z Talianska a hodí sa prakticky ku každému jedlu, čo je veľkou výhodou.
Syrah rosé
Tento druh rosé predstavuje náznak červeného a bieleho korenia, čerešní či dokonca dymivosť údeného mäsa, ktorá je zakončená pikantným limetkovým záverom. Ide tak o dokonalú explóziu chutí, ktorú vaše chuťové poháriky zaručene ocenia. Najčastejšie sa hodí k talianskej a francúzskej kuchyni.
Ružové víno ako skvelý spoločník k jedlu
Rosé je druh vína, ktoré sa dokonale hodí k jedlu – akémukoľvek. Sú výborným riešením na každú špeciálnu udalosť, od ľahkých večerí vo dvojici až po formálne udalosti. Ľahšie rosé sa najlepšie kombinuje s grilovanými pochutinami alebo jedlami so zeleninou, prípadne morskými plodmi a steakmi z tuniaka. Tmavšie ružové vína sú zase výbornou voľbou pre grilované alebo dusené mäso.

Ďalšie zaujímavosti, ktoré vás prekvapia
Ružové víno so sebou prináša aj viacero zaujímavých faktov, o ktorých možno mnoho z milovníkov vína ani len netuší. Vedeli ste napríklad o tom, že oblasť Provencie vo Francúzsku sa považuje za najkonzistentnejšiu vo výrobe vysoko kvalitného rosé? Ak chcete pri výbere ružového vína vsadiť na kvalitu, pôvod z tejto oblasti vám rozhodovanie uľahčí. Okrem iného, vo Francúzsku sa ružové víno nazýva ako ,,Rosé“, v Taliansku ako ,,Rosato“ a v Španielsko je to ,,Rosado“.
Máte chuť na kvalitné a chuťovo vyladené ružové víno? Vyberte si z našej pestrej ponuky domácich a zahraničných vín, ktoré vynikajú svojím prepracovaním do posledných detailov. Keď raz ochutnáte, nebudete chcieť prestať.