Ste pravým milovníkom vína? V tom prípade vás pravdepodobne zaujíma aj to, ako vlastne prebieha jeho výroba. Celý proces je takým malým zaujímavým dobrodružstvom, ktoré rozhodne stojí za pozornosť.
Vína sa neodlišujú len svojou farbou, arómou a chuťou, ale aj procesom výroby. Niektoré kroky vo výrobe sú rovnaké u každej odrody, avšak iné sa zase výrazne odlišujú. Celý proces sa odborne nazýva aj ako ,,vinifikácia“. Ide o zložitejší proces, ktorý je pod drobnohľadom tých najväčších odborníkov. Tí pri výrobe vína musia poznať celú technológiu, aby dokázali vyrobiť kvalitné víno vysokej hodnoty.
Lisovanie ako jeden z prvých krokov
Pri oberačke je dôležité zamerať sa na oddelenie strapiny od bobúľ. Musíte si však dávať pozor na to, aby nedošlo k poškodeniu jadierok. Vo výsledku by totiž mohlo dôjsť ku vzniku horkastej chuti vína, čo pravdepodobne neoceníte. Následne prebieha lisovanie, ktoré je jedno z najdôležitejších krokov.
Cieľom lisovania je zachovanie veľkého množstva muštu tej najvyššej kvality. V lisovaní sa odlišuje aj výroba bieleho a červeného vína. Pri bielom víne totiž dochádza k lisovaniu hneď, zatiaľ čo pri červených vínach sa lisuje až po tom, čo dôjde k prekvaseniu rmutu (odzrneného hrozna) spolu so šupkami.
Nezabúdajte: Existuje hneď niekoľko typov lisov, ktoré sa používajú na lisovanie hrozna. Medzi tie patrí, napríklad, hydraulický, pneumatický alebo vretenový lis. Odlišujú sa najmä svojím použitím.
Ako prebieha kvasenie vína?
Kvasenie vína sa inak nazýva aj ako fermentácia. Vo všeobecnosti ide o premenu cukrov na alkohol prostredníctvom kvasiniek. Pri tomto procese sa priamo do vzduchu uvoľňuje teplo spolu s oxidom uhličitým. Existuje aj jablčno – mliečna fermentácia. V tomto prípade ide o premenu kyseliny jablčnej na oxid uhličitý. Odborníci odporúčajú, aby sa pri kvasení vína nepresiahla teplota vyššia ako 20 stupňov Celzia.
Ďalšie dôležité kroky
Medzi ďalšie dôležité procesy výroby vína patrí stáčanie, sírenie, čírenie a filtrácia. Stáčanie predstavuje oddelenie vína od usadených kvasníc, pričom pri sírení dochádza k pridaniu oxidu siričitého. Vzniká tak oxidácia. Čo sa týka samotného čírenia, v tomto prípade dochádza k odstráneniu bielkovín a pri filtrácii zase k odstráneniu kalových častíc či mikroorganizmov.

Nezabúdajte: Každé víno by malo byť pred fľašovaním skontrolované na stabilitu proti zákalom spôsobeným bielkovinami. Táto kontrola môže prebehnúť pomocou bentotestu, tepelného a chladového testu, prípadne penovej skúšky. Dôležitý je tiež správny výber filtračných zložiek.
V závere dochádza k fľašovaniu
Záverečným krokom je fľašovanie, ktoré je možné realizovať prostredníctvom plničky alebo zátkovačky. Dôležité je však povedať, že pred samotným fľašovaním musí prebehnúť ešte dôkladná kontrola vína. Tá je veľmi kľúčová a kontrolujú sa v rámci nej zložky vo víne, ako napríklad oxid siričitý, ale aj stabilita bielkovín či čistota. Najvhodnejšou fľašou na víno je práve sklenená fľaša, ktorá umožňuje neutrálne skladovanie.
Pozor na dôsledné dozrievanie vína
Najlepšie víno je také, ktoré sa skladuje a dozrieva v drevených sudoch, prípadne v nerezových nádobách. Skvelým riešením sú nádoby, ktoré dokážu aj samotnému vínu dodať ďalšie chuťové, a tiež aj aromatické látky.
Máte chuť na kvalitné víno? Červené, biele či ružové? Vyberte si z našej pestrej ponuky domácich a zahraničných vín to pravé. Pri ich výrobe boli realizované všetky dôležité kroky, ktoré sú nevyhnutné na prípravu vysoko kvalitných vín, prepracovaných až do tých najmenších detailov. Vo výsledku tak budete piť chuťovo a aromaticky vyladené víno.