Aktuality

Kombinácia vína a jedla – ktoré kombinácie vína a jedla sú najlepšie? 

Jedlo a víno – pre mnohých ľudí kombinácia, ktorá je pre nich jednoducho neodmysliteľná. Rozhodne sa niet čomu čudovať. Štatistiky totiž poukázali na skutočnosť, že až 75 % ľudí pije k jedlu víno, prípadne si ho pridáva priamo do jedla, ako jednu z prísad.

Kombinovať jedlo spolu s vínom nie je žiadna náročná veda. Je to veľmi jednoduché a v tomto prípade sa kreativite medze nekladú. Existujú však isté odporúčania tých najlepších kombinácií, ktoré vám my v tomto článku prinášame. Ocenili ich aj mnohí odborníci a, samozrejme aj my, milovníci vína!

K akému jedlu chcete piť víno?

Predtým, ako sa definitívne rozhodnete pre konkrétne víno, ktoré chcete piť, najskôr si premyslite, aké jedlo budete jesť. Najmä od neho závisí, ktoré víno je najlepšie. Napríklad, ľahké a svieže vína sa najlepšie hodia k ľahším jedlám. Medzi takéto vína patrí rosé, biele víno a bublinky. Pokiaľ sa však rozhodnete konzumovať ťažšie jedlá, ideálnou kombináciou je červené víno, ktoré sa označuje za chuťovo plnšie a príjemne aromatické.

Kuracie mäso a vhodné kombinácie

Kuracie mäso sa považuje za ľahšie biele mäso. Výborným riešením sú preto najmä sviežejšie vína, ale v prípade vyprážaného alebo mastnejšieho kuracieho mäsa sú vhodné aj červené, teda ťažšie vína. Napríklad, druh vína Merlot sa odporúča kombinovať s vyprážaným kuracím mäsom, prípadne s grilovanými špecialitami. Často sa ku kuraciemu mäsu dáva aj rulandské modré víno, ktoré sa výborne hodí k mastnejším jedlám.

Praktický tip: Máte radi mäso pripravené na spôsob kari? V tom prípade si k nemu neváhajte dopriať aromatické biele víno, ktoré k tejto korenine jednoducho pasuje.

Steaky a víno

Hmm, chutný hovädzí steak. Aj vám sa pri pomyslení naň zbiehajú všetky sliny? K tomuto druhu mäsa sa najlepšie hodí červené víno. Predovšetkým druh Chianti, Rulandské modré alebo Frankovka modrá.

Foto:

Ak ste milovníkom kačacieho mäsa, taktiež ho môžete skombinovať s červeným vínom – to sa najlepšie hodí ku grilovanému alebo pečenému mäsku. Doma by ste tak rozhodne mali mať vždy po ruke červené víno, ktoré aj z klasického jedla – pečené kačacie mäso s lokšami, spraví úplne iný zážitok pre vaše chuťové poháriky.

Hodí sa biele víno k bravčovému?

Aj napriek tomu, že k bravčovému mäsu sa skôr hodí červené víno, určite nič nepokazíte ani bielym vínom, ktoré je najlepšie v kombinácii s rezňami. Napríklad Chardonnay je suché biele víno, ktoré si zamilujete už po prvom ochutnaní. V prípade, že máte radšej biele víno, k dusenému bravčovému si môžete dať víno Furmint alebo Pálavu, ktoré sú zase ideálne k omáčkam sladšej chuti.

Ryby a víno: áno alebo nie?

Ryby či morské plody patria skôr medzi tie ľahšie obedy alebo večere, ku ktorým sa hodí skôr biele víno. To výborne chutí aj v kombinácii s kôrovcami, sladkovodnými rybami alebo morskými plodmi. Zaexperimentovať však môžete aj s ružovým šampanským, ktoré k rybám odporúča čoraz viac odborníkov na vína.

Nezabúdajte: Ak chcete vyskúšať vhodnú kombináciu ružového vína a jedla, výborným riešením sú polievky alebo ľahké ovocné šaláty.

Víno sa kamaráti aj s ovocím

Čerstvé jahody, hrozno či zrelý ananás. To je ovocie, ktoré sa k vínu dokonale hodí. Medzi to patrí šumivé, červené alebo ružové víno. Pokiaľ z ovocia preferujete viac šťavnaté broskyne, k tomuto druhu ovocia je vhodné biele tiché víno, ktoré má často aj broskyňovú arómu.

Foto:

Picnic background with white wine and summer fruits on green grass

Muškát k dezertom?

Ľahšie dezerty sa veľmi dobre kombinujú s muškátom. Medzi takéto dezerty patria hlavne palacinky, ktoré majú ovocnú náplň. Pokiaľ siahnete po zmrzline alebo sorbete, k týmto dezertom si vychutnáte hlavne sekt či šumivé víno. K dezertom, ktoré obsahujú čokoládu sa najlepšie hodia rízlingy.

Chcete aj vy skúsiť najlepšie kombinácie jedál a vína? Vyberte si z našej pestrej ponuky domácich, ale aj zahraničných vín, ktoré vynikajú vysokou kvalitou, prevedením a v neposlednom rade aj chuťou, ktorá vás očarí už po prvom ochutnaní.